Nittonde December Tvåtusennio.
Keeping you alive!
Julkänsla, nananaa julkänsla.
Ända sedan jag vaknade har jag varit barnvakt åt Albin och eftersom jag har sagt vi skulle göra julgodis idag så började han tjata direkt, haha. Men jah så vi körde igång direkt då mamma och dom åkt iväg till stan. Målet var ju då att köra knäck men då såg vi att sirapen tyvärr va slut så vi körde på vårt andra mål, mörka tryffel kulor. Mmmmh mumma. Nu ska ni tips hur man gör sådan godingar.
Det du behöver är då;
-1 dl vispgrädde
-50 g smör
-300 g mörkchoklad, minst 50% kakao
-1 dl kesella
-2 msk konjak eller likör
-2 matskedar kakao.
Och du gör såhär (kan verka lite knepigt men kör på bara)
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta.
Rör i kesella och konjak eller likör. Låt chokladen stelna nåtgot i
kylen 1-2 timmar. Förma den till runda kulor med ett kuljärt(?)
eller med en tesked. Sikta kakao över tryfflarna. Lägg dom gärna
i pappersformar för småbröd. Låt stelna och förvara i kyl.
De som kanske vill ha lite barnsligare smak byter ut 100 g
av chokladen mot mjölkchoklad och siktar florsocker istället för kakao.
Lite små knepigt blev det allt när man skulle rulla dom och hålla på,
men det var ju helt klart ätliga som vi säger.
Receptet är från Arla.se där det också finns andra varianter.
Julkänsla, nananaa julkänsla.
Ända sedan jag vaknade har jag varit barnvakt åt Albin och eftersom jag har sagt vi skulle göra julgodis idag så började han tjata direkt, haha. Men jah så vi körde igång direkt då mamma och dom åkt iväg till stan. Målet var ju då att köra knäck men då såg vi att sirapen tyvärr va slut så vi körde på vårt andra mål, mörka tryffel kulor. Mmmmh mumma. Nu ska ni tips hur man gör sådan godingar.
Det du behöver är då;
-1 dl vispgrädde
-50 g smör
-300 g mörkchoklad, minst 50% kakao
-1 dl kesella
-2 msk konjak eller likör
-2 matskedar kakao.
Och du gör såhär (kan verka lite knepigt men kör på bara)
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta.
Rör i kesella och konjak eller likör. Låt chokladen stelna nåtgot i
kylen 1-2 timmar. Förma den till runda kulor med ett kuljärt(?)
eller med en tesked. Sikta kakao över tryfflarna. Lägg dom gärna
i pappersformar för småbröd. Låt stelna och förvara i kyl.
De som kanske vill ha lite barnsligare smak byter ut 100 g
av chokladen mot mjölkchoklad och siktar florsocker istället för kakao.
Lite små knepigt blev det allt när man skulle rulla dom och hålla på,
men det var ju helt klart ätliga som vi säger.
Receptet är från Arla.se där det också finns andra varianter.
Kommentarer
Trackback